17 فروردین 1394 - 14:33
شناسه خبر: 2422
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
قرارداد ترکمانچایی بانکها با تولیدکننده
سید محمد رضا مرتضوی: نظام بانکی کشور هیچگاه حامی و پشتیبان بخش تولید بهویژه بنگاههای کوچک و متوسط نبوده و همین امر منجر به تعطیل شدن بخشی از واحدهای تولیدی و صنعتی شده است.
به گزارش پایگاه خبری کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران، سید محمدرضا مرتضوی گفت: رهبرمعظم انقلاب اسلامی نسبت به عملکرد بانکها در عرصه اقتصادی و در قبال بخش تولید و صنعت کشور گلایههایی داشتهاند که این گلایهها کاملا منطقی است زیرا بانکها هیچیک از موازین بانکداری اسلامی را رعایت نکرده و از بخش تولید و صنعت کشور نیز حمایت نمیکنند.
نظام بانکی کشور هیچگاه حامی و پشتیبان بخش تولید بهویژه بنگاههای کوچک و متوسط نبوده و همین امر منجر به تعطیل شدن بخشی از واحدهای تولیدی و صنعتی شده است.
یکی از مشکلاتی که مانع حمایت نظام بانکی از بخش تولید و صنعت شده این است که بانکها تنها به دنبال کسب سود هستند البته آنها همواره طالب سودهای تضمینشدهای هستند که مستمر باشد اما متاسفانه وضعیت واحدهای تولیدی و صنعتی کشور به نحوی بوده که نتوانستهاند سود مورد نظر بانکها را تامین کنند.
عملکرد ما در بخش تولیدی و صنعتی کشور به نحوی بوده که سود حاصل از بخش تولید بسیار کم و ناچیز بوده و همین امر موجب شده تا تامین سرمایه بخش تولید برای بانکها به هیچ عنوان جذاب نباشد زیرا بانکها تنها به دنبال تامین سرمایه برای بخشهای سودآور و تعریف روابط سرمایهگذاری با چنین بخشهایی هستند.
بخش تولید کشور چالشهایی جدی را همواره تجربه کرده اما یکی از مهمترین مشکلات ما بحث قیمتگذاری دستوری برای واحدهای تولیدی و صنعتی است.
البته نباید از معضل پایین بودن نرخ بهرهوری بخش تولید در ایران نیز غفلت کرد زیرا این امر موجب شده تا سود بخش تولید در حد کفایت نباشد.
تولیدکنندگان ما ناچار هستند که از قیمتگذاریهای دستوری تبعیت کنند و همین امر یکی از علتهای کاهش سود بخش تولید است.
این در حالی است که اگر به تولیدکنندگان واقعی تسهیلاتی از سوی بانکها پرداخت شود به طورقطع آنها ناچار به پرداخت سود ??درصدی تسهیلات و حتی پرداخت بهرههای مرکب بابت جرایم دیرکرد هستند.
بهطور قطع تاکنون بارها و بارها از ضرورت حمایت بانکها از بخش تولید و همراهی آنها با صنعتکاران کشور صحبتهای جدی به میان آمده است.
اما پیش از این صحبتها ما نیازمند این هستیم که برای ایجاد چنین تعاملی اقدام به سودآور کردن فعالیتهای تولیدی و صنعتی در کشور کنیم.
تا زمانی که بخش تولید در ایران سودآور نباشد و نظام بانکی نیز به همین شیوه اداره شود طبیعتا نمیتوان از بانکها انتظار حمایت از بخش تولید را داشت زیرا بر هیچ کس پوشیده نیست که بانکها در ایران بهعنوان بنگاههایی فعالیت میکنند که تنها به دنبال کسب سود هستند.
البته تمایل شدید بانکها برای دریافت سود تا به حدی است که آنها حتی حاضر به رعایت موازین بانکداری اسلامی نیستند و به همین علت شاهد زیرپا گذاشتن موازین اسلامی از سوی بانکها هستیم.
بهعنوان مثال دریافت سود مرکب از سوی بانکها طبق نظر بزرگان دینی حرام است اما بانکها به هیچ عنوان از دریافت این نوع از سودها کوتاه نمیآیند.
متاسفانه منفعتطلبی بانکها موجب شده تا بسیاری از افراد سرشناس و فعال اقتصادی کشور بهدلیل ناتوانی در پرداخت جرایم مرکب به بانکها روانه زندان شده باشند که این امر آسیبهایی بسیار جدی به اقتصاد کشور وارد کرده است.
اگر قرار باشد بانکها نظرات رهبر معظم انقلاب در همراهی بانکها با بخش تولید را تامین کرده و بانکها حامیان جدی و واقعی بخش تولید شوند ابتدا باید تلاش کنیم تا بخش تولید سودآور شده و سود آنها نیز به حد قابل قبولی رسیده و البته این سود تضمین شده نیز باشد.
محمدرضا مرتضوی - دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران